Produkty regionalne

Ryba Martusi

Ryba Martusi to znak „firmowy” sołectwa Lubomyśl. Aby ją przygotować potrzebne są: 10 ryb Makrela, zaprawa do smarowania ryb, pędzel, 10 kijów do ryb, grill do smażenia ryb i węgiel drzewny brykiet. Rybę patroszymy nie przecinając jej do końca. Czyścimy dokładnie. Następnie moczymy w wodzie z 0,5 kilograma soli przez 12 godzin. Ryby nabijamy na specjalnie przygotowane kije i zostawiamy je aby obciekła z nich woda.

Zaprawa do ryb: 4 łyżki przyprawy do ryb, łyżka wegety, łyżka soli, 0,5 piwa, szklanka oleju i jedna szklanka czerwonego półwytrawnego wina. Wszystko mieszamy. Można doprawić do smaku większymi ilościami przypraw. Tak przygotowaną zaprawą smarujemy pędzlem ryby podczas ich smażenia na grillu. Ryby podczas smażenia obracamy tak, aby były równo upieczone z każdej strony. Na końcu grillujemy przez godzinę.

Słonina Drwala

Skład:

  • zalewa na około 3-4kg produktu (4 l wody, 400g soli peklowej),
  • 2 główki czosnku,
  • 3 liście laurowe,
  • 3 łyżki majeranku,
  • 2 łyżeczki pieprzu kolorowego,
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego,
  • 1 łyżeczka kminku,
  • kilka goździków,
  • świeży lubczyk lub dwie łyżki maggi,
  • 2 łyżki cukru.

Pasieka MIODOWA DOLINA

Pasiekę prowadzą Agnieszka oraz Jacek Szajna z Lubomyśla. W swojej ofercie posiadają: różnego rodzaju miody, pyłek pszczeli, propolis oraz świece z wosku pszczelego.

Kubusiowa Pasieka

Osoba odpowiedzialną za pozyskanie miodu oraz pieczołowicie wytwarzanych kompozycji smakowych jest Aleksandra Owad. W swoim asortymencie posiada: miód klasyczny, miody kremowane z dodatkami liofilizowanymi (mięta, kakao, cynamon, truskawka, malina, czarna porzeczka, imbir), miód z owocami, miód z przyprawami.